Kada je prvi Segway ugledao svetlost dana 2001. godine, svi u “high tech” industriji su bili uzbuđeni. Osnivač Amazona Džef Bezos i legendarni investitor Džon Doer nisu oklevali da ulože u ovaj projekat, a jedan od osnivača Epla, Stiv Džobs, predviđao je kako će gradovi biti transformisani da odgovaraju sličnom načinu prevoza. Ovaj futuristički skuter sa dva točka i komplikovanom elektronikom koja je omogućavala intuitivno upravljanje zasnovano na balansiranju, bio je veoma zabavan i kretao se na način na koji ni jedno lično prevozno sredstvo nije do tad.

Nešto kasnije, 2013. godine, nova vrsta skutera na dva točka se pojavila, koji su popularno nazvani “hoverbordima”.  Iako nisu bili ni nalik levitirajućoj dascki koju Marti MekFlaj vozi u filmu Povratak u budućnost, postali su neverovatno popularni za jako kratko vreme, uglavnom zahvaljujući poznatim ličnostima kao što su Džastin Biber, Džejmi Foks i Kris Braun. Posle nekoliko uspona i padova, kontoverzi kao što su baterije koje eksplodiraju, samozapaljenja i povlačenja proizvoda, hoverbordi su danas jedna od omiljenih igrački za vožnju.

Šta su “samobalansirajući skuteri”?

Generalno, termin “samobalansirajući skuter” uglavnom se koristi za ono što zovemo hoverbordom. Sastoji se od dva (ili jednog) motorizovana točka koji su povezani sa papučicama za upravljanje, na koje vozač postavlja stopala. Naginjanjem unapred ili unazad kontroliše se brzina, a pravac kretanja se kontroliše uvrtanjem stopala. Bitno je da znate da se za upravljanje koriste samo dtopala, ne celo telo, i da je potrebno da pokreti budu vrlo mali i lagani. Većina hoverborda se kreće brzinom od 10 do 25 km/h, što ne izgleda brzo na papiru, ali je u stvarnosti vrlo opasno za neoprezne vozače.

Kako mehanizmi za balansiranje i žiroskopi postaju sve bolji, možemo videti sve više različitih dizajna električnih skutera kojima se upravlja balansiranjem. Jedan od zanimljivih novitete je i električni monocikl, koji ima samo jedan točak, sa ugrađenim motorom, baterijama i elektronskim komponentama koji detektuju i održavaju ravnotežu.

Najboljih 6 samobalansirajućih skutera

swagtron t1 hoverboard swagtron off road hoverboard off road self balancing hoverboard segway miniPRO balanced transporter ninebot z10 fast electric unicycle xiaomi ninebot electric unicycle
Ime Swagtron T1
Swagtron T6
EpikGo Segway miniPRO
Ninebot One Z10
Xiaomi Ninebot C+
Snaga motora 2x250W 2x300W 2x400W 2x400W 1800W (max) 450W
Brzina 13 km/h 19 km/h 19 km/h 16 km/h 45 km/h 20 km/h
Domet 11 – 19 km 19 km 16 km 20 km 19+ km 17-21 km
Nosivost 100kg 130 kg 110 kg 115 kg 150 kg 100 kg
Ocena 4.1 3.8 4.2 4.5 4.8 4.7

Voziti ove skutere je jako zabavno, ali izabrati najbolji za svoje dete može biti nezgodno. Kao i sa bilo kojom kupovinom, sve se svodi na to šta vama najviše odgovara i šta odgovara vašim potrebama. Pogledajte kratak pregled nekih od najboljih hoverborda i električnih monocikala da bi se naoružali informacijama za kupovinu nekog od ovih gedžeta. Svim ovim skuterima je zajedničko to što su lagani, što ih možete sa lakoćom nositi sa sobom, spakovati u prtljažnik ili čak i ranac.

Najbolji hoverbordi i električni monocikli – Naših top 5

Hoverbordi

Swagtron T1

Novi Swagtron T1 model je kompaktan, lak za vožnju, lagan i zabavan za sve uzraste, a posebno je dobar izbor za decu. Maksimalna brzina je 12 km/h, a razdaljina koju možete preći je oko 19 km pre nego što se baterija isprazni. Punjenje baterije je lako, uz uređaj dobijate i odgovarajući punjač i potrebno je samo sat vremena da se LG litijumska baterija potpuno napuni. Iako je pre svega namenjen vožnji po ravnom, testovi su pokazali da T1 može da savlada nagibe i do 30 stepeni. Za one koji prvi put voze hoverbord, tu je početnički mod, koji će vam olakšati da savladate upravljanje. Posebnu pažnju Swagtron je posvetio novoj UL sertifikovanoj bateriji sa “sentry shield” tehnologijom, što znači da sa T1 nema brige da bi baterija mogla da eksplodira ili da se zapali.

Swagtron Swagboard Pro T1
 Swagtron Swagboard Outlaw T6

Swagtron T6

Kao prva kompanija koja je pustila u prodaju hoverbord sa UL2272 sertifikatom, Swagtron je priznato ime u svetu hoverboarda. T6 je prvi off-road hoverbord ovog branda, i jedini iz serije T koji može da se vozi na različitim podlogama. Sa off-road tubeless gumama od 10 inča, aluminijumskim felnama i širokim platformama za stopala, T6 pruža svu stabilnost i čvrstinu koja vam je potrebna kada siđete sa utabane staze.
S obzirom na to da je maksimalna nosivost čak 180 kg, jasno je da ovaj hoverbord nije napravljen isključivo za decu. Maksimalna brzina koju može dostići je 19 km/h, a može preći skoro 20 km za jedno punjenje. Dodaci uključuju LED svetla napred i pozadi, bluetooh zvučnike koji vam omogućavaju da puštate muziku sa svog telefona, i Swagtron aplikacija. Preko ove aplikacije i Bluetooth konenkcije možete da vidite sve informacije o brzini, temperaturi uređaja, napunjenosti baterije i još mnogo toga. Takođe možete koristiti i svoj telefon kako biste izabrali jedan od tri različita moda za vožnju, kako biste prilagodili uređaj svojim sposobnostima i iskustvu.

EpikGo Classic

EpikGo krije dosta snage pod ABS plastičnim oklopom. Dva motora od po 400W, što je ukupno 800W pogonske snage. Upravo je ovo razlog što ovaj hoverbord može da se penje uz nagibe od 15 stepeni i ostane stabilan i dostigne maksimalnu brzinu od 19 km/h. Gume sa dubokim šarama se dobro drže podloge, bilo ga se radi o asfaltu, zemlji ili travi. EpikGo poseduje UL2271 sertifikat za LG Smart Litijum-jonsku bateriju koja omogućava domet do 16 km. Ovaj hoverbord je takođe i IP54 sertifikovan, što znači da je otporan na vodu. Ovo je veoma čvrst i robustan hoverboard pored kog mnogi drugi izgledaju kao igračka.

EPIKGO samobalansirajuć skuter

Električni monocikli

Blacksup800-2 - 1000w Scooter

Ninebot One Z10

Serija Z izgleda kao da su inženjeri iz Ninebot-a uzeli sve najbolje karakteristike drugih proizvođača i dodali tome svoj pečat da bi učinili da se izdvaja od konkurencije. Najmoćniji u Ninebot ponudi, električni monocikl Z10 čini točak od 18 inča, sa širokom gumom, što ga čini prikladnim i za podloge koje nisu idealno ravne. Međutim, to ne znači da je spreman za „off-road“ avanturu, jer su platforme za noge postavljene nešto niže. Veoma je agilan i lak za upravljanje, što se posebno vidi pri manjim brzinama.

Motor Ninebot One Z10 oslobađa maksimalnu snagu od 1800W, što omogućava maksimalnu brzinu do 45 km/h. Kapacitet baterije je čak 1000 W/h, dovoljno za 80-95 km vožnje za jedno punjenje. Takođe čak ni uspon od 25 stepeni ne bi trebalo da predstavlja problem za ovaj unicikl. Mana mu je što je u poređenju sa nekim drugim modelima Z10 znatno teži. Težak je skoro 24kg, što znači da nikako nije zgodan za nošenje. Ali težina je opravdana robustnim dizajnom i dodatnim hardverom koji ovaj monocikl stavljaju u sam vrh liste što se tiče performansi.

Xiaomi One C-plus

The Ninebot brand has become one of the most important players in the field of urban mobility. Both with in the segment of electric unicycles, and in the scooters department. There are several models that the company has launched to the market under a Ninebot One line and all of them have received very good reviews. The Ninebot One C + is one of the latest reviews of the One range of electric unicycles. It is a happy medium between top-of-the-line performance and speed and affordable price. Equipped with 450W motor, it can reach a maximum speed of over 12 mph, while a double lithium battery ensures a top range that varies between 11 and 13 miles. The Ninebot One C+ is the most classic model in the range. It offers good features of autonomy and maximum speed, enough to travel around the city. Also, we should not look past the heritage of quality, reliability and design offered by Ninebot in all its models of electric unicycles.

Blacksup800-2 - 1000w

Na šta treba obratiti pažnju pri kupovini hoverborda

Hoverbordi su postali globalni hit vrlo brzo, i već ih je na milione prodato širom sveta. Izgleda kao da bi baš svako želeo jedan za sebe. Pre nego što kupite svoj lični hoverboard, evo par stvari o kojima treba vositi računa:

Kome je namenjen?

Ovo je definitivno prvo što treba da se zapitate pre nego što krenete u  kupovinu. Da li vam je potrebna igračka za vašeg bratanca ili vam je potreban čvrst skuter koji može da izdrži odraslu osobu. Dobro pregledajte specifikaciju proizvođača da biste se osigurali da se model koji kupujete uklapa sa onim što vam je potrebno.

Bezbednost

Neslavna istorija hoverborda nas je naučila da uvek gledamo da li model koji kupujemo poseduje neophodne sertifikate o bezbednosti. Osim rizika koji su vezani za način upotrebe, u prošlosti su hoverbordi nosili sa sobom i rizik od pregrevanja baterije, što je izazivalo požare, pa čak i eksplozije. Gledajte samo modele koji ispunjavaju određene bezbednosne standarde da biste bili sigurni da je model koji kupujete apsolutno bezbedan za upotrebu.

Kvalitet izrade

Kvalitet izrade određuje koliko će dugo vaš hoverboard trajati. Obratite pažnju na kvalitet materijala koji su korišćeni u izradi, kvalitet elektronskih komponenti kao što su senzori, kvalitet oklopa i šasije. Ako kupujete preko interneta, ne možete steći neposredan utisak o kvalitetu izrade, tako da čitajte specifikaciju i oslonite se na utiske onih koji su već kupili taj model.

Brzina i domet

Brzina se obično kreće između 8 km/h i 17 km/h, mada postoje i modeli koji mogu da idu preko 19 km/h. Za većinu modela postoji aplikacija koja vam dozvoljava da izaberete podešavanja, tako da limitirate brzinu ako ste početnik i opušteno se privikavate na vožnju pri brzini ne većoj od malo bržeg hoda. Domet je teško izmeriti jer zavisi od mnogo različitih faktora kao što su težina vozača, brzina, nagib i konfiguracija terena.  Prosečno možete očekivati oko 3 sata neprekidne vožnje za jedno punjenje baterije.

Kako se vozi?

Ako ste ikada videli snimke padova sa hoverborda možda ste stekli utisak da su ovi mali skuteri veoma nebezbedni i teški za vožnju. Međutim, to uopšte nije slučaj. Jedino što treba da uradite je da se opustite i nađete balans. Evo kako da savladate vožnju hoverborda korak po korak:

1. korak: Popnite se

PRvo, uverite se da je vaš bord napunjen i uključen. Postavite ga na rsvnu površinu, ispred sebe, i postavite jedno stopalo na platformu. Trebalo bi da tim stopalopm postavite uređsj u udpravan položaj, da se ne naginje ni na jednu stranu. Podignite drugu nogu i popnite se na hoverbord. Nemojte biti stegnuti, opustite se kao da stojite na zemlji. Takođe, bitno je da gledate ispred sebe, a ne dole. Postavite stopala što je moguće šire, odnosno što bliže točkovima. Ovo će vam pomoći da poboljšate stabilnost i kontrolu.

2. korak: Pokrenite se

Kretanje na hoverbordu je prilično intuitivno kada ga savladate. Da biste se pokrenuli, blago se nagnite unapred, ako želite da usporite ili se idete unazad, potrebno je da se nagnete unazad. Upravljate tako što prebacujute težinu tela u pravcu u kojem želite da idete. Većina pokreta je iz članaka, tako da nemojte previše savijati kolena ili da se celim telom previše naginjete, jer ćete pasti.

3. korak: Promenite pravac

Upravljanje hovewrbordom se takođe zasniva na premeštanju vaše težine. Da biste skrenuli desno, prebacite težinu na desnu nogu, odnosno na levu, ako želite da skrenete levo. Svaka strana hoverborda se nezavisno kreće, tako da možete uvijati svaku posebno. Počnite polako, sa ne previše naglim, kontrolisanim pokretima i uskoro ćete biti u stanju da upravljate kao profesionalac.

Šta će mi hoverboard?

Ukratko: neverovatno je zabavan!

Ako tražite listu malo čvršćih argumenata da kupite hoverbord, evo je:

  • Veoma su lagan ii kompaktni, možete da ih nosite sa sobom sa lakoćom, gde god da idete.
  • Ako vam nije do šetnje, veoma su praktični za brzo prelaženje kratkih relacija, pa čak i unutra.
  • Kada ovladate tehnikom, veoma su laki za upravljanje.
  • Izgledaju strava, vrlo futurističi i veloka je verovatnoća da vasa omiljena poznata ličnost vozi jedan.
  • Jedno od najjeftinijih ličnih prevoznih sredstava.

Električni skuteri sa tehnologijom samobalansiranja pružaju zabavan i praktičan način da brzo pređete kratke relacije. Hoverbordi i električni monocikli su veoma popularni i među tinejdžerima i među odraslima. Izbor pravog uređaja možda izgleda teško ali uz malo istraživanja i strpljenja, možete naći hoverboard uz koji ćete poželeti da vozite umesto da hodate kad god je to moguće. Samo je važno da se osigurate da je uređaj koji kupujete bezbedan, i da poseduje sve neophodne sertifikate koji to dokazuju. Iako su sve bolji i bolji, hoverbordi su ipak bliže igrački nego vozilu, pa ako vam je potrebno neko malo “ozbiljnije” prevozno sredstvo, predlažamo vam da bacite pogled na naš izbor električnih trotineta i električnih bicikala.