Na prvi pogled, Xiaomi M365 izgleda kao i svako drugi električni trotinet. Ali nakon što ga provozate, videćete da nije ni nalik bilo čemu što ste vozili do tad.

Na našim ulicama električni trotineti nisu čest prizor, ali ako ste skoro hodali ulicama San Franciska, Los Anđelesa ili San Dijega, mogli ste da ih vidite na svakom ćošku. Mnoge kompanije koje se bave iznajmljivanjem električnih trotineta, kao što su Spin, Bird i Lime, koriste upravo ove skutere. Uvereni smo da je razlog tome nije samo njihova pristupačna cena. Šta je to što Xiaomi M365 čini tako praktičnim i prilagodljivim?

Tehničke karakteristike:

 • Motor: 250W motor u prednjem točku (maksimalna snaga 500W)
 • Baterija: 36V 7.8Ah LG litijumska baterija
 • Domet: 30km
 • Maksimalna brzina: 25 km/h
 • Težina: 13 kg
 • Kočnice: Prednja eABS sistem, zadnja mehanička disk kočnica
 • Dimenzije: 108×43×114cm (u uspravnom položaju) / 108×43×49cm (sklopljen)
 • Točkovi: 8.5 inča prednji i zadnji, sa pneumatskim gumama
 • Nosivost: 100kg
 • Vreme punjenja: 0%-100% 5.5 sati
 • Svetla: Prednje i zadnje LED svetlo
 • Dodatna oprema: Aplikacija za telefon, regenerativni sistem kočenja
xiaomi electric scooter

Dizajn i kvalitet izrade

Čiste, minimalističke linije sa detaljima crvene boje je dizajn za koji je Xiaomi Mi električni trotinet dobio prestižnu Red Dot „Best of the Best“ nagradu. Mehanizam za sklapanje je odlično izveden, jednostavan i praktičan zbog načina na koli se upravljač zakači na zadnji branik, što vam omogućava da lako podignete skuter i ponesete ga kada je skloplljen. Sa skoro 13kg nije lagan za nošenje, ali ga ipak možete poneti uz stepenice kada je potrebno.

Ovaj skuter dolazi 99% sklopljen, sve što je potrebno je da zašrafite 4 šrafa uz pomoć ključa koji dobijate u paketu i spremni ste za vožnju. Svaki deo Xiaomi M365 je pažljivo osmišljen i sve je lepo uklopljeno u kompaktan električni trotinet. Čvrst ram je izrađen od aluminijuma, a kvalitet se ogleda i u detaljima kao što su kvalitetna plastika, čisti varovi i to što su sve žice lepo sakrivene tako da nigde ništa ne štrči. Odlična platform sa šarom protiv klizanja i gumene ručice na upravljaču takođe deluju vrlo kvalitetno i izdržljivo.

xiaomi m365 rubber deck

Snaga i domet

M365 pokreće motor snage 250W u prednjem točku oslobađa maksimalnu snagu od 500W i maksimalni obrtni od 16Nm. Ovo je dovoljno da dodtignete maksimalnu brzinu od 25 km/h i savladate uspon uz nagib od 14 stepeni.

Maksimalni domet kad je baterija napunjena je oko 30km, što je sasvim dovoljno za svakodnevne potrebe; samo zamislite kako bi bilo da morate da prepešačite toliko. Naravno, ovo se odnosi na vožnju u Eco modu, maksimalne brzine do 18km/h. Napunjenost baterije je prikazana sa 4 LED svetla na kontrolnoj tabli.

Oprema

Ovaj trotinet ima jak LED far snage 1.1W koji je dovoljno jak da osvetli put ispred vas noću, ali neće vam isisati bateriju. Crveno svetlo sa zadnje strane se upali kada i far, a trepće kada pritisnete kočnicu.

Točkovi nisu naklik onima koje obučno možete videti na trotinetima – velike pneumatske gume od 8.5 inča ublažavaju vožnju preko neravnina  na putu, a takođe čine trotinet veoma stabilnim tako da ćete se brzo navići na ubrzavanje i skretanje. Njihova mana je što mogu da se probuše, ali uz skuter dobijate i par rezervnih guma, i spoljašnjih i unutrašnjih, a pošto je veličina standardna, neće vam biti problem da nađete rezervnu ako vam je potrebna. Ako vam se ipak gume češće buše nego što bi ste želeli, opcija je da instalirate pune gume. Dobro uputstvo kako da to uradite sami možete videti na ovom linku.

Kočnice su odlične i prava je retkost naći pristupačan električni trotinet koji ima dvostruki sistem kočenja kao ovaj. Xiaomi poseduje klasičnu mehaničku disk kočnicu na zadnjem točku, a tu je i elektronski ABS sistem protiv blokiranja točkova na prednjem točku. Čak i kad idete punom brzinom, nećete imati problem da se zaustavite, a put kočenja je samo 4m.

Zahvaljujući aplikaciji za mobilni i Bluetooth konekcije, možete koristiti svoj telefon kao kontrolnu tablu. Aplikacija će vam prikazati sve potrebne informacije o trenutnoj brzini, pređenoj razdaljini, napunjenosti baterije i druge informacije o vožnji.

folding electric scooter Mi M365

Baterija i punjenje

Ovaj trotinet se pokreće zahvaljujući LG litijum-jonskoj bateriji od 30 ćelija ukupnog kapaciteta od 7.8Ah, i napona 42V. Potrebno je oko 5 i po sati da se baterija napuni ako je skroz prazna, ali s obzirom na veliki domet koji može da pređete za jedno punjenje, ukoliko ga punite posle svake upotrebe, mala je verovatnoća da će vam se desiti da se baterija potpuno isprazni. Punjač koji dolazi uz trotinet nije veliki (slične je veličine kao punjač laptopa) i možete ga nositi sa sobom.

Šta nam se dopalo:

 • Dobar kvalitet  i lep dizajn;

 • Pristupačan je u odnosu na trotinete u sličnih performansi;
 • LED prednje i zadnje svetlo;
 • Pneumatske gume;

 • Dvostruki kočioni sistem.

Šta nam se nije dopalo:

 • Nosivost skutera je samo 100kg;

 • Veoma je nizak, što može predstavljati problem na ulicama.

Kome je ovaj skuter namenjen?

Xiaomi Mi M365 je odličan za gradsku vožnju, putovanje na posao ili svakodnevnu vožnju. Može u potpunosti zameniti vaš bicikl. Nije idealno rešenje za one koji su teški preko 100kg, a definitivno nije namenjen deci.

Xiaomi Mijia Pro

Ove godine Xiaomi je izbacio novu, poboljšanu verziju svog električnog trotineta – Xiaomi Mijia Pro. Ovaj model dolazi sa jačim motorom od 300W, i baterijom većeg kapaciteta, koja vam pruža domet od čak 45km za jedno punjenje. Poboljšan je  kontrolni panel, koji sada umedsto 4 diodice ima pravi displej koji prikazuje sve potrebne informacije u vožnji – brzinu, napunjenost baterije, pređeni put… Takođe. Možete da birate između tri načina vožnje – Eco, Standard i Speed mod. Sva ova poboljšanja dolaze i uz povećanje ukupne težine, pa je novi model težak 14.2kg, teži za skoro 2kg od prvobitnog Xiaomi trotineta.